|
|
 |
l |
Hamilelikte Zararlılar Listesi |
Hamilelik döneminde, özellikle beslenme konusundaki küçük ayrıntılar,
anne adayı ve bebek sağlığı açısından risk yaratabiliyor
Uzmanlar; anne adaylarını az pişmiş yumurtadan, deniz ürünlerine kadar pek çok besinden uzak durmaları için uyarıyor.
Anne adayları bebeklerini korumak amacıyla hamilelikte nelerin zararlı
olup olmadığını bilmek isterler. Hamileyken kendi sağlığınıza dikkat
etmek, bebeğinizi de korumanın en iyi yoludur. Hamilelik boyunca neler
yiyebileceğiniz ve yiyemeyeceğiniz konusunda kendinizi çok sıkmayın.
Başlangıçta size kocaman görünen 'hamilelikteki yasaklar listesi'
aslında düşündüğünüz kadar korkutucu değildir. Pek çok yasak besinin
zarar verme riski düşüktür ama siz yine de emniyetli olan yolu
seçmelisiniz. İşte, hamilelikte beslenme konusunda dikkat etmeniz
gerekenler...
Küflü ve pastörize edilmemiş sütten yapılan
peynirler: Küflü ve pastörize edilmemiş sütten yapılan peynirler
güvenilir değildir. Pastörize edilmemiş yumuşak peynirlerde; erken
doğum, düşük ve doğum kusurlarına yol açan listeria (tehlikeli bir
bakteri cinsi) bulunur. Pastörize sütten yapılmış her tür beyaz peynir,
kaşar peyniri ya da diğer tür peynirler rahatlıkla yenebilir. Peynir
iyi bir kalsiyum kaynağı olduğundan, hamileler için gereklidir.
Bebeğinizin kemik ve diş gelişimine faydası olur.
Yumurta: Az pişmiş yumurta ve pişmemiş yumurta
içeren mayonez gibi yiyecekler hamileyken tüketilmemeli. Çiğ ve az
pişmiş yumurta, şiddetli besin zehirlenmesine neden olan salmonella'nın
kaynağı olabilir. İyi pişmiş ya da katılaşana kadar kaynamış yumurtanın
bir zararı olmaz. Güvenilir, mümkünse markalı yumurtalar alın ve iyice
pişirdikten sonra yiyin.
Az pişmiş ya da çiğ et: Çiğ ya da az pişmiş et
kesinlikle yenmemeli. Az pişmiş ve çiğ ette toksoplazma riski vardır.
Toksoplazma, düşüğe ve doğum kusurlarına neden olabilir. Et ve
tavukları, hiç pembelik kalmayana kadar pişirmelisiniz. Buzluktan çıkan
etleri, iyice çözülmeden pişirmeyin.
Deniz ürünleri: Midye, istiridye, karides gibi
çiğ ve az pişmiş kabuklu deniz ürünleri yenmemeli. Sushi de hamilelikte
tüketilmemelidir. Çiğ deniz ürünleri salmonella nedeniyle zehirlenmeye
neden olabilir. Aynı zamanda, campylobacter (hem hayvanlarda hem de
insanlarda hastalık yapan bir bakteri) ve listeria da taşıyabilirler.
Deniz ürünlerini, bakterilerinin ölmesini sağlamak için iyice
pişirdikten sonra yiyebilirsiniz.
Balık: Konserve balıkları haftada iki kereden
fazla yemeyin. Köpek balığı ve kılıç balığından da uzak durmalısınız.
Bu balıklar cıva gibi ağır metaller içerebilir ve bunlar da bebeğinizin
sinir sistemine zarar verebilir. Hamilelere özellikle; lüfer, palamut,
levrek, sardalye, uskumru ve somon tavsiye edilir. Yeter ki, iyice
pişmiş olsunlar.
|
|
|
|
 |
|
|
|
 |
|
 |